dissabte, 19 d’agost del 2006

Jantar Mantar, Jaipur

Derivat del terme sàncrit yanta mantr, que significa "instument de càlcul", el recinte de Jantar Mantar és un observatori astronòmic construït per ordre del maharajà Jai Singh l'any 1728.



El conjunt d'instuments, abarca des de rellotges de sol amb precisions de fins a dos segons, instruments que permeten de conèixer la posició exacta del sol, la lluna i els diferents planetes, i un curiós conjunt d'instruments que permeten de mesurar el pas del temps i referenciar-lo segons cadascun dels diferents signes del zodíac.


D'altres instruments permetien també calcular la posició de les estrelles i calcular els eclipsis. Per tal d'assegurar-ne una correcta construcció, abans de dur-la a terme envià alguns dels seus ajudants a l'estranger per conèixer les tècniques de càlcul i construcció més avançades a l'època.




Temerós davant la possibilitat que algún terratrèmol pogués destruir la seva obra, Jai Singh va fer construir un dels instruments de forma especialment robusta, de tal manera que en cas que el conjunt resultés danyat, els càlculs astronòmics necessaris per a la seva reconstrucció fossin més senzills.