dijous, 2 de novembre del 2006

Nit al mercat, Orcha

Es fa de nit, passegem, mirem, comprem quincalla i abans de marxar dos vailets ens venen te i espècies. Acabem la compra amb una foto de record.


Posta de sol, Orcha

Santons que passejen, esperant la posta de sol a la riba del riu... i una propineta dels visitants!


Ferralla, Orcha

La tranquilitat d'Orcha permet de mirar amb calma les parades del mercat, ple de treballets de metall i tota mena de quincalla.


Passeig, Orcha

Allunyada dels circuits més turístics, a Orcha ens sentim lliures de l'assetjament a què som sotmesos els visitants a la majoria de llocs que visitem. Això ens convida a passejar pel mercat del poble, a mirar, fotografiar les parades i els paradistes, els monjos que es fan planxar les túniques a la bugaderia...

Jehangir Mahal, Orcha

Separat del poble d'Orcha per un pont de pedra sobre el riu Betwa, diuen que un dels més nets de la Índia, s'accedeix al conjunt de tres palaus que composen el Jehangir Mahal.
Diu la llegenda que aquest conjunt de palaus fou construït per honorar a un alt dignatari mogol al segle XVII que hi passà de visita.
Sembla que aquest dignatari controlava a la perfecció la seva agenda, doncs avisà de la seva visita amb catorze anys d'antelació...
... que s'esmerçaren tots en la construcció d'aquests palaus.

dimecres, 1 de novembre del 2006

Taj Mahal, Agra (i III)

Potser típiques, massa vistes, de postal... el que vulgeu, però quan un s'hi troba sempre acaba fent fotos com aquestes.




Tah Mahal, Agra (II)

Imponent, gegantí, grandiós i ple de detalls els visitants no es cansen de passejar en silenci pel recinte admirant els milers de detalls i filigranes de la pedra treballada.


Un silenci absolut i una penombra sorprenent ens acompanyen quan visitem la tomba de Mumtaz Mahal, situada just sota la cúpula i tancada en una estança delimitada amb gelosies de marbre.






Tal com ho descriu Rabindranath Tagore, el Taj Mahal és una llàgrima a la cara de l'eternitat.







I en paraules de Rudyard Kipling es pot descriure com la manifestació de totes les coses pures.


Taj Mahal, Agra (I)

Després de la mort de la seva segona esposa, Mumtaz Mahal, a l'hora de donar a llum el seu catorzè fill, l'emperador mogol Shah Jahan feu construir aquest imponent edifici de marbre blanc amb incrustacions de pedres semiprecioses per allotjar la seva tomba.
Iniciat l'any 1631 just després d'aquesta mort, la seva construcció durà catorze anys i en ella hi participaren fins a 20.000 persones d'arreu d'Europa i Àsia.

Entrar al recinte del Taj Mahal a la sortida del sol i encara buit de visitants és una experiència meravellosa. A mesura que el sol es va aixecant els colors del marbre van canviant des del rosa fins al blanc més pur.

El Taj Mahal s'aixeca sobre una plataforma envoltada de jardins, és perfectament simètric i les seves quatre façanes són exactament iguals. Diu la història que Shah Jahan havia previst d'erigir un segon mausoleu idèntic al Taj Mahal a l'altra banda del riu Yamuna, aquesta vegada de marbre negre per tal d'allotjar la seva tomba. Potser una mica més assenyat que Shah Jahan, el seu fill el destronà i el tancà en una torre del Fort d'Agra amb vistes al Taj Mahal poc després de l'inici de les obres d'aquest segon temple per tal de seguir buidant les arques de l'imperi.

Fatehpur Sikri, Agra (i III)

Dins de la mesquita hi trobem el mausoleu del sant musulmà Salim Chishti, edificat completament en marbre blanc.


Per dins el mausoleu està decorat amb bonics murals amb motius florals.


Diu la llegenda que Akbar va anar fins a la tomba per a demanar al sant que li donés fills i des d'aquell dia les dones que en volen tenir s'acosten a la tomba i lliguen un fil de colors a les gelosies de marbre que tanquen la tomba.


Fatehpur Sikri, Agra (II)

En ésser capital d'un imperi que abarcaba bona part de l'Àsi Central i que fin i tot arribà a les portes d'Europa, Fatehpur compta amb un bon grapat de construccions monumentals. Entre elles destaca l'impresionant Buland Darwaza (la Porta de la Victòria) de 54 metres d'alçada, és la més gran d'Àsia i fou construïda per a commemorar la victòria d'Akbar a Gujarat.




La inscripció situada damunt la seva porta resa: "El món és un pont, travessa'l però no hi construeixis cap casa damunt seu. Aquell que és capaç d'esperar una hora és capaç d'esperar fins a l'eternitat".





Fora del recinte principal de la ciutat hi trobem la mesquita de Jama Masjid edificada en un estil que barreja elements d'estils hindú i persa.





Tota ella és de grans proporcions, amb immenses estances destinades a l'oració i a l'ensenyament de l'Alcorà.




Fatehpur Sikri, Agra (I)

Situada a 40 quilòmetres d'Agra, la ciutat del Taj Mahal, Fatehpur Sikri fou fundada per l'emperador mogol Akbar i va ser la capital del seu regne entre els anys 1571 i 1585.


Imponent i majestuosa s'alçà al lloc equivocat, doncs l'indret no disposa d'aigua i per aquest motiu va ser abandonada i la cort traslladada a Agra.



Ens diu la història que Akbar va ser un governant que, a banda de dur a terme sagnants campanyes militars com la resta de reis de la seva època, s'interessà molt pel coneixement de les diferents religions que convivien al seu imperi.



Aquest interès es veu clarament a la ciutat de Fatehpur Sikri dons les referències arquitectòniques hindús, perses i àrabs hi són ben presents.