dimecres, 1 de novembre del 2006

Taj Mahal, Agra (I)

Després de la mort de la seva segona esposa, Mumtaz Mahal, a l'hora de donar a llum el seu catorzè fill, l'emperador mogol Shah Jahan feu construir aquest imponent edifici de marbre blanc amb incrustacions de pedres semiprecioses per allotjar la seva tomba.
Iniciat l'any 1631 just després d'aquesta mort, la seva construcció durà catorze anys i en ella hi participaren fins a 20.000 persones d'arreu d'Europa i Àsia.

Entrar al recinte del Taj Mahal a la sortida del sol i encara buit de visitants és una experiència meravellosa. A mesura que el sol es va aixecant els colors del marbre van canviant des del rosa fins al blanc més pur.

El Taj Mahal s'aixeca sobre una plataforma envoltada de jardins, és perfectament simètric i les seves quatre façanes són exactament iguals. Diu la història que Shah Jahan havia previst d'erigir un segon mausoleu idèntic al Taj Mahal a l'altra banda del riu Yamuna, aquesta vegada de marbre negre per tal d'allotjar la seva tomba. Potser una mica més assenyat que Shah Jahan, el seu fill el destronà i el tancà en una torre del Fort d'Agra amb vistes al Taj Mahal poc després de l'inici de les obres d'aquest segon temple per tal de seguir buidant les arques de l'imperi.