dijous, 7 de febrer del 2013

La Bureba

La Bureba és una comarca de Burgos a l'entorn de Briviesca. Briviesca, poble de l'oncle Esteve. Oncle famós a la família pels seus excessos amb el menjar i el seu consegüent sobrepès; per les seves trifulques amb lladres que volien entrar a la seva casa de la Sagrera i que acabaven reduïts per l'oncle amb el seu sabre de l'època en què havia estat suboficial a la Guerra Civil; que llançava la sabata amb encert als àrbitres de boxa a la Barcelona dels anys cinquanta; que apareixia a casa amb mig xai a l'esquena per fer-lo a la brasa. L'oncle que ens regalava fuets i ens feia riure amb les anècdotes de la seva vida quan érem petits i que en deixar-nos quan érem uns nens es va convertir en un dels personatges més entranyables del nostre imaginari infantil.


L'Esteban, que venia d'aquesta terra de camps extensos vorejant les muntanyes que separen Castella del País Basc, freds a l'hivern i tòrrids a l'estiu i que a causa de la guerra va acabar a Olot, casant-se amb la tia Rossita de ca'n Tosques.

Anys després hem travessat La Bureba i hem parat a Briviesca tot recordant aquell nen que tocava el bombo a l'estació del tren. I que quan un passatger li va demanar des de dalt d'un tren que parés de tocar i donar la tabarra va acabar llançant la baqueta, amb encert, a la cara del sofert passatger... Ai, l'Esteban!