divendres, 30 de juny del 2006

Criatura curiosa...



Com qui no vol la cosa, s'acosta a la càmera, se la mira, espera que l'enfoquis...



Fa veure que no vol que el fotografiin, però espera sentir el clic de la màquina confirmant-li que ha quedat immortalitzat de nou...


Apa, Oriol, que t'hem ben retratat!!!

Un món de mones!!!



A la Índia molts animals són sagrats: vaques, paons, micos, rates en alguns pobles... i tots cada dia reben la seva ració de menjar.



A cada lloc que anàvem passant, la gent ens afegia un animal sagrat a la llista. Els únics que segur que no hi tenim apuntats són els homes i els porcs.

Pushkar, el poble dels il·luminats


Pushkar, perdut entre muntanyes i a la vora d'un llac, és un lloc sagrat per als hinduistes. Dedicada al culte de Brahma, la vila és com una espècie de Lourdes a la índia.



Temples pertot arreu, santons que cobren per deixar-se fer fotografies, sacerdots que fan ofrenes als déus a preus astronòmics, escoles de ioga de passa com puguis...




Tot plegat, una mica caòtic, brut com la resta del país, però una mica decebedor des del nostre punt de vista tenint en compte la "santedat" del lloc.

Carretera i Manta, Rajastan





A la Índia, bona part del transport de mercaderies i de persones es fa per carretera. Carreteres caòtiques on es circula, teòricament, per l'esquerra encara que tothom acaba circulant per on pot esquivant animals, carros, ciclistes, vianants...




Sens dubte però, les estrelles de la carretera són els camions. De fabricació local i pintats com mones, és tot un espectacle de veure'ls aparcats vora la carretera i observar amb detall les pintures que porten.



Aixó sí, que no falti mai la pintura que ens recorda que abans d'avançar-los cal fer sonar el clàxon, doncs el retrovisor no passa de ser un pur element decoratiu.

De compres, Jodhpur

Comences només mirant. Després t'asseus. Comencen les preguntes de cortesia i tot seguit una pluja d'articles, en aquest cas mocadors de seda i de llana, alfombres, mantes, cobrellits i tot allò que us pugueu imaginar comença a aparèixer davant vostre.



Sens dubte, el venedor que us atén és el més honest del mercat, té els millors preus i és l'únic que ven mercaderies autèntiques. La resta... només ven falsificacions i molt més cares!!!



Poc a poc, la Betlem va triant i ara comença el regateig. De vegades restant diners, de vegades afegint producte. Les negociacions es trenquen contínuament, però aviat es reprenen. El venedor es lamenta que amb aquesta venda hi perd diners. Nosaltres, que no en tenim.



Finalment, arribem a un acord i sortim de la botiga carregats de regals, mentre dubtem sobre si hem pagat massa cara la compra.

Mercat de Jodhpur






Sempre plens i oferint tot allò que es pugui necessitar, els mercats indis són tot un espectacle, encara que brut i sorollós. Els venedors t'empaiten pertot arreu, t'ofereixen de tot i intenten començar el regateig per vendre qualsevol cosa.



Nosaltres vàrem tenir la sort de poder-nos perdre per diversos mercats a Jodhpur, Jaipur, Jaisalmer, Orcha...



A jodhpur vàrem coincidir amb la vigília del Holi, la festa de la primavera, i a més de les parades habituals els quioscs venien la pols de guixos de colors que tothom es tira per sobre el dia del Holi.




dimecres, 21 de juny del 2006

Ca l'Aranyó, Barcelona

Antiga fàbrica textil, Ca l'Aranyó havia servit fins no fa massa de refugi a okupes i vagabunds.



Rehabilitada estructuralment i a l'espera de les obres que l'han de convertir en Campus Universitari, el mes de març de 2005 ens oferia unes vistes fantàstiques de l'interior de les naus.


Habitants del desert, dunes de Sam



Curioses bèsties les que habiten aquest desert... (imatges a petició de la Betlem)

Dunes de Sam, Desert del Tar


Les dunes de Sam, a una hora de viatge des de Jaisalmer, són conegudes per les postes de sol que s'hi poden contemplar.



Dalt d'un camell, ben guiat per camellers que no fan res més que passejar una munió de turistes amunt i avall cada dia per unes quantes rúpies, ens acostem a les dunes.



Alguns dels camellers, com el que acompanya a la Betlem, són tan joves, nens, que també es desplacen amb el mateix camell, doncs després d'uns quants viatges cada dia, quan arriba la posta de sol, ja fan figa.




Temple de Chandraprabhu, Jaisalmer

Dedicat al vuitè mestre dels jainistes, el temple de Chandraprabhu ofereix un petit reducte de calma al bell mig del bullici del fort de la ciutat de Jaisalmer.



La totalitat del temple, edificat en pedra, es bastí l'any 1509 sense l'ajuda de morter i els blocs de pedra estan units només amb grapes metàl·liques.



A diferència de la majoria de temples, aquest té dos nivells, coberts per una falsa cúpula plena de les típiques escultures que trobem en aquests recintes.



A diferència dels temples hinduistes, on les estàtues de les deïtats es representen ricament vestides, als temples jainistes aquestes van despullades. Per a ells, especialment per als més puristes, la nuesa és una virtut i els monjos d'una de les branques del jainisme van completament despullats i a més, tenen prohibit de residir més de cinc dies seguits en un mateix poble. De tant en tant, si us trobeu amb algun grup d'homes despullats caminant per la carretera, us haureu trobat amb un grup d'aquests curiosos monjos.



Moltes de les escultures que hi podem trobar, representen dones de formes voluptuoses. Per als jainites és una forma de rendir tribut a la bellesa femenina i de destacar la importància del desig carnal en l'existència humana.

Breu pausa per a la publicitat



Entre tanta pols, pedra, tons daurats, rates i personal forani, de tant en tant es fa necessari fer una breu pausa per a la publicitat.



Una mica de color no està malament.


Tampoc una mica de geometria, formes constructives una mica més agosarades....


... Heus aquí el Mercat de Santa Caterina.


dilluns, 19 de juny del 2006

Bada Bagh, Jaisalmer






Al nord de Jaisalmer, entre boscos d'aerogeneradors trobem l'oasi de Bada Bagh. Ningú no diria que ho és si no fos perquè al fons de la riera hi creixen uns quants arbres que destaquen entre la grogor de la terra.


En aquest lloc, hi trobem un impresionant conjunt de chhatris, antics memorials dels majarajàs i les seves famílies, honorats amb boniques escultures, làpides commemoratives i templets.

diumenge, 18 de juny del 2006

Temple de Mahavira, Osiyan


A diferència dels temples hinduistes, els temples jainistes són d'una sobrietat absoluta, harmoniosos i sense els elements discordants que trobem als temples hinduistes.




A Osiyan hi trobem el temple de Mahavira, vint-i-quatrè i últim mestre dels jainites.



Completament restaurat i cuidat, aquest temple ens mostra la bellesa de les escultures pròpies dels temples d'aquesta religió i ens permet de gaudir, com en d'altres que hem visitat, de l'amabilitat dels monjos que el cuiden.



A diferència dels hinduistes, els jainistes rebutgen el sistema de castes, són completament vegetarians i fan gala d'una hospitalitat i amabilitat que fan que ens sentim molt a gust als seus temples.