dimecres, 21 de juny del 2006

Temple de Chandraprabhu, Jaisalmer

Dedicat al vuitè mestre dels jainistes, el temple de Chandraprabhu ofereix un petit reducte de calma al bell mig del bullici del fort de la ciutat de Jaisalmer.



La totalitat del temple, edificat en pedra, es bastí l'any 1509 sense l'ajuda de morter i els blocs de pedra estan units només amb grapes metàl·liques.



A diferència de la majoria de temples, aquest té dos nivells, coberts per una falsa cúpula plena de les típiques escultures que trobem en aquests recintes.



A diferència dels temples hinduistes, on les estàtues de les deïtats es representen ricament vestides, als temples jainistes aquestes van despullades. Per a ells, especialment per als més puristes, la nuesa és una virtut i els monjos d'una de les branques del jainisme van completament despullats i a més, tenen prohibit de residir més de cinc dies seguits en un mateix poble. De tant en tant, si us trobeu amb algun grup d'homes despullats caminant per la carretera, us haureu trobat amb un grup d'aquests curiosos monjos.



Moltes de les escultures que hi podem trobar, representen dones de formes voluptuoses. Per als jainites és una forma de rendir tribut a la bellesa femenina i de destacar la importància del desig carnal en l'existència humana.